Vrijwilligers huis Drecht steden

Waarom intervisie voor zzp’ers in de zorg belangrijk is

Geplaatst op

Als zelfstandig zorgprofessional (zzp’er) ben je je eigen baas, wat veel voordelen biedt, zoals flexibiliteit en onafhankelijkheid.

Maar… deze zelfstandigheid kan soms ook isolerend werken, omdat je minder direct contact hebt met collega’s om mee te sparren. Hier komt intervisie om de hoek kijken.

Voor zzp’ers in de zorg is intervisie een onmisbare tool om je professionele groei te stimuleren, de kwaliteit van jou zorg te waarborgen en persoonlijke veerkracht te vergroten. Bovendien is periodieke intervisie wettelijk verplicht voor zzp’ers in de zorg.

Dit is waarom intervisie voor zzp’er zo belangrijk is

Reflectie en zelfinzicht

In loondienst heb je collega’s om mee te sparren en te reflecteren op je handelen. Voor zzp’ers is dat lastig, je bent immers alleen. Intervisie biedt een gestructureerde gelegenheid om samen met andere zzp’er kritisch naar je eigen werk te kijken. Dit bevordert zelfinzicht en helpt bij het identificeren van verbeterpunten in je werk, dat vervolgens de kwaliteit van de zorg ten goede komt.

Kennisdeling en professionalisering

Wat ook de kwaliteit van de zorg ten goede komt, is kennisdeling. Intervisie maakt het mogelijk om kennis en ervaringen uit te wisselen met andere zelfstandigen in de zorg, wat bijdraagt aan voortdurende professionalisering van de zorgsector.

Netwerk en ondersteuning

Zelfstandig werken kan soms eenzaam zijn, ook in de zorg. Intervisie biedt een platform om een professioneel netwerk op te bouwen. Dit netwerk kan dienen als bron van steun en advies, wat essentieel is voor het welzijn van een zzp’er. Het gevoel dat je er niet alleen voor staat kan veel stress en onzekerheid wegnemen.

Verbetering van de zorgkwaliteit

We noemen dit punt net al even, maar we kunnen het niet genoeg onderstrepen. Door regelmatig deel te nemen aan intervisie, blijf je als zzp’er scherp en alert op je handelen. Dit leidt tot betere zorgverlening dat ten goede komt aan de cliënten die je bedient.

Emotionele support

De zorgsector kan emotioneel belastend zijn, je werkt immers met mensen die vaak iets onder de leden hebben. Zonder collega’s om mee te praten kunnen deze emoties zich opstapelen. Intervisie biedt een veilige oplossing om gevoelens en ervaringen te delen, wat bijdraagt aan emotionele support en een beter welbevinden van jou als zorgprofessional.

 

Waar kan je als zzp’er terecht voor intervisie?

Intervisie wordt aangeboden door trainingsbureaus en door sommige zorgbemiddelingsbureaus, zoals PRTD in Rotterdam. Dergelijke bureaus organiseren begeleide intervisie voor zzp’ers. Zo kan je als zzp’er aan de wetgeving voldoen en groeien als zorgprofessional.

Gerelateerde berichten

Waarom heb je een kraampakket nodig?

Een kraampakket is een handig pakket dat essentiële benodigdheden bevat voor de bevalling en de periode daarna. Het is een slimme voorbereiding voor...

Lees meer

Over ons

Op deze site lees je meer over vrijwilligerswerk en wat het precies inhoudt. Zo kun je zien of het misschien ook wel wat voor jou is.

 

 

Contactgegevens

Via info @ vrijwilligershuisdrechtsteden.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden